Zidită în anul 1495, reclădită în 1760

Prima Școală Românească
Detalii

Cărți publicate

Colecții de obiecte salvate
Detalii

Și tu poți salva o carte

Susține digitalizarea
Detalii

VIZITEAZĂ-NE!


 
 
 Luni:          10.00-14.00 - pe bază de programare
Marți:        ÎNCHIS
Miercuri    10.00-17.00 - pe bază de programare
Joi              10.00-17.00 - pe bază de programare
Vineri        10.00-17.00 - pe bază de programare
Sambătă   11.00 - 17.00 - pe bază de programare
Duminică   12.00 - 17.00 - pe bază de programare

În zilele de duminică și zilele de sărbătoare Muzeul se deschide după terminarea slujbei religioase.

Ghidaj programat zilnic orele 13.00
 
Vizitarea Muzeului este condiționată de achiziționarea unui bilet și de constituirea unui grup de minim 10 participanți sau de o programare prealabilă pentru vizită individuală.

Bilet întreg • 20 lei
Bilet redus • 10 lei – elevi, studenți

Ghidaj și programari:
0721.444.091  Curator dr. Ioan Cornea

Din respect pentru vizitatorii nostri, in timpul ghidajelor, preluam doar mesaje SMS sau Whatsapp. Va vom confirma programarea!Image
Image
WEBSITE ÎN DEZVOLTARE

Adaugăm zilnic conținut pentru dumneavoastră.
Vă mulțumim pentru înțelegere și
vă invităm să reveniți cât mai des atât online cât și fizic la muzeu.

Biserica Sf. Nicolae din Șchei, reprezintă creuzetul de formare a ideii de românism, casa limbii române și casa imnului național.

Mai mult decât un muzeu, un adevărat relicvariu, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească este locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române, colecția integrală a bibliilor vechi românești, Arhiva Istorică, o selecție a puținelor urme pe care românii, ca a patra națiune au avut voie să le lase în istoria Transilvaniei.

Turul ghidat al Muzeului vă dă posibilitatea să meditați asupra înțelesurilor cuprinse în metafora Primei Școli Românești, de la înțelesul de cea mai veche la cea mai bună, dar și școala ca loc în care copiii învață bazele cunoașterii comparativ cu școala ca o mișcare culturală: Școala Ortodoxă din Șchei în relație cu Școala Ardeleană.

Românismul se poate învăța într-o școală, dar nu cu băncuțe de frica unui băț, ci într-o școală ca o mișcare culturală, ca un mod de a fi.

Când avem clasa plină, cântăm cu colegi și frați din patru unghiuri, imnul României.

Luați loc în bănci, scoateți o foaie de hârtie și scrieți pe ea tot ce știți! 

 

Image

Prima Şcoala Românească

In Scheii Braşovului s-au plămădit valori de spiritualitate românească, ale căror începuturi trebuie căutate încă de pe vremea geto-dacilor, când la „Pietrele lui Solomon", in satul dacic de altă dată supravieţuiau dârji strămoşii acestor meleaguri.

Arheologia (încă puţin studiată aici) şi obiceiurile „Junilor braşoveni" (de asemenea puţin valorificate) stau mărturie pentru îndepărtatele vremuri ale continuităţii noastre. In perioada medievală românii din Schei, cu sprijinul voievozilor de peste munţi au clădit biserica şi şcoala şi au întemeiat un centru de rezistenţă spirituală capabil să reziste tuturor vitregiilor.

Vechii şcheieni, care practicau un negoţ de larg răsunet cu Moldova şi Muntenia, dar ajun­seseră săstrăbată Levantul, Balcanii până departe în Siria şi Egipt, au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit Complexul muzeal Scheii Braşovului. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri.
Istorie scrisă

Istorie scrisă

Aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale oferă tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri
Vizitaţi muzeul

Vizitaţi muzeul

Vă invităm să vizitaţi sălile muzeului "Prima Şcoala Românească" din Braşov, aşteptându-vă să treceţi pragul muzeului pentru a vedea toate exponatele
Cărți publicate

Cărți publicate

Am reprodus integral foaia de titlu, conţinutul cărţii, descrierea acesteia, însemnările marginale şi bibliografia aferentă, adăugând şi contribuţii privind importanţa acesteia, în baza cercetărilor noastre

SCOPUL NOSTRU

Promovarea cunoașterii istoriei și aducerea la viață a cărţilor vechi, a documentelor precum şi a numeroaselor obiecte muzeale care stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula pe aceste meleaguri.

De interes

0
Cărţi vechi
0
Vizitatori lunar
0
Artefacte
0
Cărți publicate

Descoperă istoria vechilor şcheieni

Hai la Muzeul Prima Școală Românească!

Contact Info

Muzeul "Prima Școală Românească"
Piața Unirii nr.2-3, BRAȘOV - România
Telefon: 0740.028.678
E-mail: contact@primascoalaromaneasca.ro

Înscrie-te la Newsletter

Please insert your API key for mailchimp.