VIZITEAZĂ-NE!
Ghidaj programat zilnic orele 13.00
Marți: ÎNCHIS
Miercuri 10.00 - 17.00
Joi 10.00 - 17.00
Vineri 10.00 - 17.00
Sâmbătă 11.00 - 17.00
Duminică 12.00 - 17.00
În zilele de duminică și zilele de sărbătoare Muzeul se deschide după terminarea slujbei religioase.
Bilet întreg • 20 lei
Bilet redus • 10 lei – elevi, studenți
Ghidaj: Curator dr. Ioan Cornea
0721.444.091
![Image](/site/images/2023/10/11/whatsapp-image-2023-10-06-at-12.47.42_10db35f9.jpg)
Adaugăm zilnic conținut pentru dumneavoastră.
Vă mulțumim pentru înțelegere și
vă invităm să reveniți cât mai des atât online cât și fizic la muzeu.
Biserica Sf. Nicolae din Șchei, reprezintă creuzetul de formare a ideii de românism, casa limbii române și casa imnului național.
Mai mult decât un muzeu, un adevărat relicvariu, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească este locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române, colecția integrală a bibliilor vechi românești, Arhiva Istorică, o selecție a puținelor urme pe care românii, ca a patra națiune au avut voie să le lase în istoria Transilvaniei.
Turul ghidat al Muzeului vă dă posibilitatea să meditați asupra înțelesurilor cuprinse în metafora Primei Școli Românești, de la înțelesul de cea mai veche la cea mai bună, dar și școala ca loc în care copiii învață bazele cunoașterii comparativ cu școala ca o mișcare culturală: Școala Ortodoxă din Șchei în relație cu Școala Ardeleană.
Românismul se poate învăța într-o școală, dar nu cu băncuțe de frica unui băț, ci într-o școală ca o mișcare culturală, ca un mod de a fi.
Când avem clasa plină, cântăm cu colegi și frați din patru unghiuri, imnul României.
Luați loc în bănci, scoateți o foaie de hârtie și scrieți pe ea tot ce știți!
![Image](/site/images/2021/06/19/prima-scoala-romaneasca-home-1.jpg)
Prima Şcoala Românească
Arheologia (încă puţin studiată aici) şi obiceiurile „Junilor braşoveni" (de asemenea puţin valorificate) stau mărturie pentru îndepărtatele vremuri ale continuităţii noastre. In perioada medievală românii din Schei, cu sprijinul voievozilor de peste munţi au clădit biserica şi şcoala şi au întemeiat un centru de rezistenţă spirituală capabil să reziste tuturor vitregiilor.
Vechii şcheieni, care practicau un negoţ de larg răsunet cu Moldova şi Muntenia, dar ajunseseră săstrăbată Levantul, Balcanii până departe în Siria şi Egipt, au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit Complexul muzeal Scheii Braşovului. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri.
Istorie scrisă
Vizitaţi muzeul
Cărți publicate
SCOPUL NOSTRU
Promovarea cunoașterii istoriei și aducerea la viață a cărţilor vechi, a documentelor precum şi a numeroaselor obiecte muzeale care stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula pe aceste meleaguri.